KOSGEB kendi işini kurmak isteyip de sermayesi olmayan kişilere sermaye desteği veren bir kurumdur. Günümüzde birçok kişi iş kurmak istemekte ama yeterli sermayeye sahip olmadığı için bu girişimi gerçekleştirememektedir. Bu noktada KOSGEB devreye girmekte, girişimcilere geri ödemesiz kredi ve hibe desteği vermektedir.
KOSGEB 'in Amacı Nedir?
Kuruluş aşamasındaki işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kredi desteği vermek, yeni iş yerlerinin açılmasıyla ülke ekonomisinin canlanmasını sağlamak, yeni istihdam alanları yaratmak, kadınlara pozitif ayrımcılık desteği vererek iş hayatına katılmalarını sağlamak, faaliyet gösteren işletmelerin gelişmelerine yardımcı olmaktır. KOSGEB pozitif ayrımcılık kapsamında erkeklere %60 destek verirken kadınlara %70 destek vermektedir.
KOSGEB'e Nasıl Başvurulur?
KOSGEB desteğinden faydalanabilmek için gerçekleştirmeniz gereken birkaç işlem vardır. KOSGEB'in web sitesine girerek, kayıt işlemleri menüsünden başvuru kaydınızı yapmalısınız. İşletmenin KOBİ niteliğinde olduğunu gösteren beyannameyi doldurmamız gerekmektedir.
Bu beyanname uzmanlar tarafından kontrol edilir sonra firmaya sonuç bildirilir. Beyanname olumlu sonuçlanırsa, KOSGEB uzmanlarının da yardımıyla sizin için en uygun krediyi belirleyip başvuruda bulunabilirsiniz.
KOSGEB Desteğinden Kimler Faydalanabilir?
Yeni iş yeri kuranlar, iş yerini geliştirmek ve büyütmek isteyenler, fuarlara katılmak isteyenler, personel alımı yapmak isteyenler, işletmesinin reklamını yapmak isteyenler ve Ar-ge alanında projeleri olanlar bu projeleri geliştirmek için KOSGEB'e başvurabilirler.
Başvuru yapanların KOSGEB den faydalanabilmesi için bazı koşulları yerine geçirmeleri gerekmektedir. KOSGEB den faydalanabilmesi için öncelikle, kurumun verdiği iş kurma danışmanlığı eğitimine ya da uygulamalı olarak verilen eğitimlere katılmış olması gerekmektedir.
Genç Girişimci Geliştirme Programına katılıp mezun olanlar kişiler bu programdan yararlanabilir. Aynı zamanda İŞGEM bünyesinde yer alan girişimci kişiler içerisinden 1 yıl içinde işletme kurmuş olanlar KOSGEB desteğinden faydalanabilir. Başvuru yapan firma farklı ortaklardan oluşuyorsa, eğitim alan kişinin şirkette en az %30 hissesi olması gerekmektedir.
Firma için yapılan her harcamanın faturalandırılması gerekmektedir. Bu faturalar firmanın gideri olarak kaydedilerek verilecek olan desteğin tutarı belirlenmektedir.
Faturalar KOSGEB'e ibraz edildikten 2-3 ay sonra verilecek destek oranı firmaya bildirilir. Şirkete alınan demirbaşların 3 yıl boyunca satışı yasaklanarak kötü niyetli girişimlerin de önüne geçilmektedir.
Daha Fazlasını Keşfedin