Son yıllarda araba fiyatlarının tavan yapması ile araç kiralamalar fenomen haline gelmiş bulunmaktadır. Kişiler şehir içi ya da şehir dışı yolculuk yaparken araç kiralayarak ihtiyaçlarını giderebilmektedir. Araç belirli bir müddet kullanılacağı için vergi ya da kasko işlemleri için ilgilenmeye gerek kalmamaktadır.
Kiralık araç durumunda kötü bir durum yaşanırsa neler yapılır? Bu konudan bahsedecek olursak; kötü durumun farklılığına göre değişiklik gösteren yaptırımlar bulunmaktadır. Kötü kullanım, alkollü araç kullanımı, ölümlü trafik kazası, ya da küçük hasar ile atlatılan bir kaza olabilir. Bu gibi durumlarda kişilere farklı yaptırımlar uygulanmaktadır.
Araç kiralama ile yaptığınız anlaşma doğrultusunda kötü durumlar ile ilgili yaptırımlar sağlanmaktadır. Yani kötü araç kullanımında firma ile anlaşmanız büyük önem taşımaktadır. Araç kiralama Sabiha Gökçen araç kiralama kötü kullanım sırasında neler olduğunu belirtmektedir.
Kötü Kullanım Anında Ne Yapmak Gerekmektedir?
İlk olarak sakin kalmak büyük önem taşımaktadır. Olası durumlar kontrol edilmelidir. Süreci yönetebilmek için, aracın konumu değiştirilmeden trafik polisinden yardım alınması gerekilmektedir. Ardından alkollü bir durumda olmadığınızın kanıtlanması gerekilmektedir. Bunun için de alkol raporu almanız gerekir. Kazayı yaşadığınız yer jandarma bölgesi içerisindeyse en yakın jandarma karakoluna ifade vermek gerekmektedir. Görgü tespit tutanağı da tutturmanız önem arz etmektedir.
Kiralık araç ile yaşadığınız kötü duruma bir başka araç karışmış ise diğer sürücünün ruhsat ve ehliyet fotokopisi ve ayrıca araca ait trafik poliçesi fotokopisi almak gerekmektedir. Bunun yanında ise ayrıca kaza tespit tutanağı tutarken araçta hasar görülmüş alanlar fotoğrafla elde tutulmalıdır. Bursa araç kiralama hizmetinde kötü durumlar da ne gibi yaptırımlar yaşanacağını da ayrıntılı bir şekilde belirtmek isteriz.
Kötü durum kullanımında kiralık aracınızı kiraladığınız firma ile iletişimde olmanız her zaman daha doğru olacaktır. Sabiha gökçen araç kiralama, bursa araç kiralama hizmetinde kötü durum yaşanmasında yaptırım konusunun altını çizmektedir.
Peki kötü durum bursa araç kiralama kullanımında hasarı kim ödemektedir?
Kötü Durum Kullanımında Hasarı Kim Öder?
Kusurlu olan taraf siz iseniz araç kiralama şirketinin aracı tamir ettiği süre boyunca araçtan elde etmiş olduğu kira gelirini sizden talep etmesi olası bir durumdur. Bu durumun adı kira kaybı olarak bilinmektedir. Bunun haricinde oluşan kötü durumlar da oluşan hasarı trafik sigortası ve araç full kaskosu da karşılayabilmektedir.
Kötü kullanım sırasında alkollü olup olmadığınız ya da zararlı madde tüketip tüketmediğiniz de büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle bir alkol ya da kötü kullanım yüzünden bir kötü durum yaşanmış ise %100 kusurlu olduğunuzu belirtmemiz gerekmektedir. Bu gibi durumlarda hasarı trafik sigortası karşılamamaktadır.
Kötü durum esnasında karşı taraf kusurlu ise karşı tarafın trafik kaskosu ve trafik sigortası giderleri karşılamaktadır, bunun da altını çizmek gerekmektedir.
Kiralık araç sözleşmesinde her şey dahil ibaresi var ise herhangi bir ücret ödemezsiniz. Aracın sorumluluğu araç kiralama firmasına ait olmaktadır.
Bunun yanında belirtmek isteriz ki 2000-300 TL’ye kadar maliyeti bulunan kötü durumlarda araç kiralama şirketleri tarafından herhangi bir işlem yapılmamaktadır.
Kötü durum yaptırımlarında daima konunun ne olduğu ve kaza varsa kim tarafından sorumlu tutulduğu büyük önem arz etmektedir.
Kötü Durum Kullanımında Hasarı Kim Öder?
- Kira Kaybı Sorumluluğu:
- Kusurlu olan taraf araç kiralama şirketi ise, aracın tamir sürecinde kaybedilen kira gelirini talep edebilir.
- Alkol ya da kötü kullanım nedeniyle oluşan durumlarda, %100 kusurlu olduğunuzda trafik sigortası hasarı karşılamaz.
- Sigorta Kapsamı:
- Trafik sigortası ve araç full kaskosu, kötü durumlar nedeniyle oluşan hasarı karşılayabilir.
- Ancak alkol veya kötü kullanım durumlarında sigorta genellikle geçerli değildir.
- Kusurlu Tarafların Sorumluluğu:
- Kötü durumda diğer taraf kusurlu ise, onun trafik kaskosu ve trafik sigortası giderleri sorumluluğu karşılar.
- Her Şey Dahil Sözleşme:
- Sözleşmede “her şey dahil” ibaresi varsa, ekstra ücret ödemeden aracın sorumluluğu kiralama firmasına aittir.
- Maliyet Sınırları:
- 2000-300 TL’ye kadar olan maliyetlerde, genellikle araç kiralama şirketleri herhangi bir işlem yapmaz.
- Yaptırımlar ve Sorumluluklar:
- Kötü durum yaptırımları, kaza durumunda kimin kusurlu olduğuna bağlı olarak değişir.