Fazla Gelen Elektrik Faturası
Fazla gelen elektrik faturası. Elektrik faturası beklediğinizden çok yüksek mi geldi ? Nedenlerini ve bunun için ne yapmanız gerektiğini yazımızda bulabilirsin. Bazı aylar elektrik faturaları beklediğinizden ve önceki aylardaki faturalarınızdan gerektiğince yüksek gelmektedir. Bunun nedenleri elektrik tüketimindeki artış olabileceği üzere, teknik sayaç sıkıntıları ya da dağıtım yapan şirketin sayaç okuma esnasında yaptığı hatalar olabilir. Yazımızda elektrik faturası çok yüksek,elektrik faturası çok geldi 2020,elektrik faturası neden çok geldi,ilk elektrik faturası çok geldi,faturam çok yüksek geldi,faturam fazla geldi, elektrik faturam çok yüksek geldi, elektrik faturası fazla geldi, elektrik faturam yüksek geldi ne yapmalıyım ve elektrik faturası bu ay neden çok geldi sorularının cevabını vereceğiz.
Elektrik Faturası Bu Ay Neden Çok Geldi
Bunun birçok sebebi olabilir. Aşağıda bulunan olası sebeplerden ötürü elektrik faturanız yüksek gelmiş olabilir.
Elektrik Tüketiminin Artması
Mevsimlerden mevsimlere değişen, örneğin ısıtma ve soğutma amacıyla elektrikle çalışan cihazlar kullanıldığında faturada o aylara has yükselmeler olabilir. Yazın serinlemek için klima kullanımı, elektrik tüketiminizi arttıracaktır. Sıradan bir klima (12,000 btu) çalıştığı her saat yaklaşık 1.08 kwh elektrik harcar. Klimayı her gün 5 saat çalıştırırsanız, faturanızda 60 ila 70 Tl artış görülecektir. (1.08 kwh * 5 saat * 30 gün * 42 kuruş kwh başına elektrik maaliyeti) Yine aynı mantıkla bakarsak, kış aylarında elektrikli ısıtıcı kullanıyorsanız, faturada aylık 100 Türk Lirasına tekabül eden bir artış kaçınılmaz olur. Faturadaki artışın nedenini anlamak amacıyla, faturanızdaki tüketim satırında kWh cinsinden tükettiğiniz enerji miktarına bakıp önceki ay ile kıyaslayabilirsiniz.
Sayacın Arızalanması
Sayacınız doğru ölçüm yapamaması ya da sayaçta arıza olması halinde faturadaki tüketim miktarında hata meydana gelir. Bu aralar özellikle 2020'nin başlarında birçok tüketicinin faturası anlamsız bir şekilde fazla gelmektedir. Elektrik sayacının doğru verileri yansıtıp yansıtmadığını anlamanın en güzel yollarından biri: evde bulunan elektrikli aletlerin fişlerini çekin, evde bulunan elektrik şalterlerini de indirdikten sonra, sayacınızın üstündeki dizin hala artmaktaysa, sayacınız kesinlikle sıkıntılıdır. Bu durumda gerekenin yapılması adına elektirik dağıtımı yapan firmaya başvurmalısınız. Kısa süre içerisinde, dağıtıcı firmaya bağlı yetkililer arızayı gidermek için eve gelip, sayaçta gereken kontrolü sağlayacaklardır.
Sayaç Okuma Tarihi Nedir
Sayaç okuma tarihi nedir ? Dağıtım firması normalde ayda bir kere sayacınızı okuma ve faturalandırma ile mükelleftir. Dolayısıyla, her fatura yaklaşık 30 günlük bir tüketimi kapsamaktadır. Ancak bazı zamanlarda dağıtım şirketinizin sayacınızı okuması 30 günden uzun veya kısa sürede okunabilir. Genelde geride bıraktığımız aya nazaran, uzun bir faturalandırma dönemi var ise, yüksek fatura tutarı sizi şaşırtmasın. Genelde yeni sene devrelerinde okuma vakti 40 günlere varabilir. Bu da faturanıza 4/3'lük bir artışa denktir.
Elektrik Faturası Fazla Geldi
Elektrik faturası fazla geldi. Sayacınız, dağıtımcı şirketin yetkilendirdiği sayaç okuma görevlisi doğrultusunda okunmaktadır. Yetkililer, dizininizin son numarasını kaydeder. Örneğin bir önceki ay son fatura kesiminde, sayacınızın üstünde 30.000 kwh yazıyorsa, bir ay içersinde firma yetkilisi sayacınızı okumaya geldiği vakit 30.400 kwh görür ve bu rakamı not eder. Siz de 400 kwh'lık elektrik için fatura ödersiniz. Bazı durumlarda firma yetkilisi dizininizi yanlış okumuş olabilir. Misal 30.400 kwh olarak not etmesi gereken sayıyı, 21.900 kwh olarak not ederse, siz 1900 kwh'lık elektrik faturası ödemek zorunda kalırsınız.. Eğer faturanız yüksek geldiyse, bir an önce faturanızın üstünde yazan dizin rakamlarını, sayacınızın üstündeki dizin rakamları ile karşılaştırın. Faturadaki sayı daha fazla ise, dağıtımcı firma yetkilisi sayacı hatalı okumuştur. Böyle bir sorunla karşılaşırsanız, dağıtım firmaya başvurmalısınız.
Elektrik Faturam Yüksek Geldi Ne Yapmalıyım
Elektrik Faturam Yüksek Geldi Ne Yapmalıyım. Ödenmiş faturaları ve ödeme dekontlarınızı her vakit saklayın. Beklenilenden fazla gelmiş faturada neyin hatalı olduğunu kavramanın tek pratik yolu önceki fatura ile kıyaslamaktır. Faturanın bedelinde yanlışlık olduğunu düşünmekteyseniz 1 sene içinde dilediğiniz vakit itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. Faturada %30'un üstünde yanlışlık olduğunu düşünmekteyseniz, faturayı ödemeden itirazınızı etmeniz halinde, borç sebebiyle cezai bir prosedür uygulanamaz. Fakat daha küçük bir yanlış varsa, ilk olarak faturayı ödeyip ardından itiraz etmenizi tavsiye ederiz. Faturadaki hata, bir ileri tarihteki faturanızın tutarından telafi edilecektir. İtirazın neticesi 10 gün içerisinde size ulaştırılır.
Yüksek Elektrik Faturası İtiraz Dilekçesi
Yüksek elektrik faturası itiraz dilekçesi. Faturanızın yüksek gelmesinin nedeninin teknik bozukluk ya da sayacınızın hatalı okunması olduğuna inanıyorsanız, elektrik firmanıza müracaatta bulunmalısınız. İtirazını yapacağınız faturanızın gerçeği ve kimliğinizin fotokopisiyle birlikte firmanızın müşteri merkezlerinden birine müracaat edebilirsiniz.
Yüksek Gelen Elektrik Faturasına İtiraz
Yüksek Gelen Elektrik Faturasına İtiraz. İtirazlarınızı, faturanın kesildiği tarihten itibaren 1 sene içerisinde yapma hakkınız bulunuyor. Talep ettikten sonra, elektrik firmanız 10 gün ortamında talebinize yanıt vermekle yükümlüdür. Su faturam çok geldi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın